Puutarhuri Heikki

Heikki Jansson on pitänyt huolta Tapiolan Lämmön asiakkaiden pihoista jo 16 vuotta.

Kesätyöt hautausmaalla innostivat kouluttautumaan puutarhuriksi

Nuoremmalla iällä Heikki Jansson viihtyi luonnossa ja teki kesäisin töitä hautausmaalla. Ylioppilaaksi valmistuttuaan hän ei kuitenkaan ollut vielä varma, mikä olisi se mielekkäin urapolku. Muutamien eri urakokeilujen jälkeen Heikki muisti miten oli nauttinut ulkotöistä espoolaisella hautausmaalla ja päätti suorittaa puutarhurin koulutuksen Överbyssä.

Puutarhakoulun aikana avautui myös mahdollisuus päästä tutustumiskäynnille Tapiolan Lämmölle. ”Käynnin aikana täytin sellaisen lomakkeen, jonka avulla pystyi hakemaan töitä. Muutama päivä tästä sain kutsun haastatteluun ja sovimme töiden alkamisesta”, Heikki kertoo.  

Työssään Heikki on viihtynyt työnkuvan monipuolisuuden sekä mielekkäiden töiden ansiosta. Hänen suosikkihommiaan ovat mm. lehtien poisto sekä puiden ja pensaiden leikkaus. ”Näissä hommissa työn jäljen näkee heti ja se on palkitsevaa”, Heikki kuvailee.

Myös työkaverit, työpaikan pysyvyys sekä sijainti saavat Heikiltä kiitosta.

Puutarhurin työssä eduksi ovat hyvä kasvituntemus ja sosiaaliset taidot

Heikin mukaan puutarhurin työssä on luonnollisesti tärkeää tuntea eri kasvit, sillä niistä jokaisella on omat kasvupaikkavaatimuksensa ja ominaisuutensa. ”Eräs tuttavani alalta kertoi minulle vinkiksi urani alkuajoilla, että kymmenen yleisintä pensaslajia, niiden hoito ja kasvuympäristö olisi hyvä vähintäänkin tietää. Kasvilajeja on valtavasti, mutta kaikki lähtee perusasioiden hallitsemisesta”, Heikki painottaa.

Toinen työn kannalta tärkeä asia on sosiaaliset taidot. ”Tässä työssä tehdään töitä ihmisten kanssa ja tavataan myös asiakkaita, jos ei suoraa niin ainakin välillisesti. On siis tärkeää, että tulee monenlaisten ihmisten kanssa juttuun”, Heikki kertoo.

Lisäksi hyvästä kunnosta ja kyvystä sopeutua alan tuomiin muutoksiin on etua. Heikki huomauttaa, että vaikka haravaa ja lapiota tullaan aina tarvitsemaan, on oltava avoin uudelle tekniikalle ja opeteltava käyttämään erilaisia laitteita.   

Talvella työnkuva muuttuu, mutta puutarhan ihastelu jatkuu

Puutarhurin työ Tapiolan Lämmöllä muuttuu vuodenaikojen mukaan. Syksyllä esimerkiksi poistetaan lehtiä ja talven tullessa tehdään tarvittaessa lumitöitä.

Myös puutarhan merkitys vaihtuu vuodenajasta riippuen. Monet ehkä ajattelevat, että talvi tarkoittaa automaattisesti sitä, että puutarhan ihailu jää tauolle. Osa kasveista kuitenkin herää eloon juurikin talviaikaan.

Heikki nostaa esimerkiksi Kanukan, jonka korallinpunaiset latvaosat ovat talvella todella kauniit ja koristeelliset. ”Myös puita ja pensaita voi korostaa lisäämällä valoja. Pihasta ja puutarhasta voi nauttia myös talviaikaan, kunhan käyttää vähän luovuutta”, Heikki päättää.