Viherasiantuntija Katja Manninen

Kuvassa Viherasiantuntija Katja Manninen
Tapiolan Lämmön viherasiantuntija Katja Manninen

Katja Manninen aloitti viherasianatuntijana Tapiolan Lämmöllä vuoden 2021 alussa. Katja varttui Suomussalmella, joka sijaitsee Kainuun maakunnan pohjoisosassa. Suomussalmella kasvillisuus on niukkaa eikä esimerkiksi pihaistutuksiin ole yhtä laajoja mahdollisuuksia verrattuna Etelä-Suomeen. Kun Katja teki 2000-luvun alussa päätöksen muuttaa Lepaalle opiskelemaan hortonomiksi, se tarkoitti hänelle uusien kasvilajien opettelua sekä tutustumista hyvin erilaiseen ympäristöön.

Tällä hetkellä Katjan työ on hyvin monipuolista ja erityisesti kesäaikaan päivät täyttyvät erilaisista työtehtävistä. Halusimmekin kuulla Katjalta, mitä kaikkea viherasiantuntija tekee ja miten hän aikoinaan päätyi aloittamaan työnsä Lämmöllä.

Miten päädyit töihin Tapiolan Lämmölle?

”Tapiolan Lämpö oli minulle yrityksenä tuttu jo entuudestaan ja minulla sattui olemaan tuttavapiirissäni Lämmön työntekijä, joka vinkkasi minua laittamaan avoimen hakemuksen viherpalveluihin. Satuin olemaan juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä yrityksessä oli tarvetta kaltaiselleni tekijälle. Pääsinkin melko nopeasti haastatteluun ja lopulta aloittamaan työt viherasiantuntijana”, Katja kuvailee.

Millaista työtä teet?

”Työhöni kuuluu esimerkiksi erilaisten piha-, viher- sekä kunnostussuunnitelmien laatiminen, viherkonsultointi ja talkooneuvonta. Kierrän työpäivieni aikana paljon asiakkaiden pihoja ja teen heille ehdotukset toiveita kuunnellen pihan parantamiseksi”, Katja kertoo.

”Lisäksi koordinoin ja johdan urakkatilauksia, eli kun asiakkaille on tarjottu tiettyä urakkaa ja he ovat hyväksyneet meidän tarjouksemme, minun työhöni kuuluu tekevän porukan järjestäminen paikalle, heidän ohjeistuksensa ja johtaminen sekä urakan valvonta”, Katja luettelee.  

Viherasiantuntijan työnkuva vaihtelee myös vuodenaikojen mukaan. Kevät- ja kesäaikaan Katjan kalenteri täyttyy pihakierroksista ja erilaisten pihaurakoiden toteutuksista, kun taas talvella hän käyttää paljon aikaa tulevan kauden töiden suunnitteluun ja pihasuunnitelmien tekoon.

”Talvisin olen myös auttanut lumitöiden teossa sekä niiden raportoinnissa”, Katja lisää.

Miten kuvailisit tyypillistä työpäivääsi?

”Aloitan työpäiväni usein katsomalla sähköpostini läpi ja tarkistan, ettei siellä ole mitään akuuttia. Lisäksi asiakastapaamisten sopiminen ja heidän kanssaan viestittely kuuluu lähes jokaiseen työpäivääni”, Katja kuvailee.

Päivällä Katja kertoo käyvänsä usein kenttäkierroksilla katsomassa kohteita, joihin he ovat saaneet tarjouspyynnön.

”Kierroksen jälkeen palaan toimistolle ja kirjaan kerroksen aikana tehdyt muistiinpanot ja havainnot ylös. Näiden tietojen pohjalta kokoan sitten tarjouksen asiakkaalle. Eli työssä tulee sekä liikuttua paljon, mutta myös vietettyä aikaa koneen ääressä”, Katja kertoo.

Onko sinulla lempikasveja?

”Oma mieltymykseni muuttuu aina vuodenaikojan mukaan, esimerkiksi tänä vuonna pidin kevätaikaan magnolioista erityisesti ja tällä hetkellä intoilen paprikoiden kasvatuksesta. Yleisesti olen simppeleiden kasvien ystävä. Kasvi ei tarvitse mielestäni isoa kukkaa tai jotain näyttävää ollakseen kaunis. Omaa silmääni miellyttävät kovasti esimerkiksi koristeheinät”, Katja kuvailee.

Mitä ominaisuuksia viherasiantuntijaksi haluava tarvitsee?

”Mikäli viheralasta on kiinnostunut, hyvästä fyysisestä kunnosta on hyötyä, sillä työ on hyvin liikkuvaa. Lisäksi sään vaihtelua tulee kestää, kun työskennellään ulkona”, Katja kertoo.

Erilaisia pihaprojekteja tehdessä voi kohdata myös yllätyksiä ja odottamattomia tilanteita. Katja nostaa esimerkiksi kaivuuhommat. ”Aina ei tiedä mitä sieltä tulee vastaan, kun alamme kaivamaan. Tilanteiden muuttuessa pitää itsekin olla joustava. Mikäli alkuperäinen suunnitelma menee metsään, pitäisi hyvin äkkiä löytyä suunnitelma B takataskusta”, Katja kuvailee.

Mikä työssäsi on parasta?

”Työssäni on paljon kehuttavaa. Ensinnäkin se on sopivan haastavaa, sillä aina kun on luonnon voimien kanssa tekemisissä, yllätyksiä kyllä tulee melkeinpä päivittäin. Lisäksi tykkään kovasti ulkotöiden tekemisestä ja minusta on mielenkiintoista seurata vuoden kiertoa. On ihana nähdä keväisin, miten luonto herää loistoonsa ja siitä kyllä joka vuosi jaksaa innostua. Toisaalta syksy on palkitsevaa aikaa, kun tietää jälleen yhden kauden saaduksi taas päätökseen, Katja kuvailee.

Työstä tekee Katjan mukaan mukavaa myös osaavat ja iloiset työkaverit sekä työn merkityksellisyys.

”Tämä työ on hyvin palkitsevaa, kun voi omalla osaamisella olla avuksi ja löytää niitä ratkaisuja asiakkaiden pihapulmiin”, Katja päättää.

Tutustuthan myös muiden ammattilaistemme työnkuviin!

Kiinteistönhoitaja Kalle

Kalle ratkoo työssään asiakkaiden asumiseen liittyviä pulmia. Työssään tarkka ja tunnollinen Kalle viihtyy Lämmöllä myös erinomaisen ilmapiirin vuoksi.

Puutarhuri Heikki

Heikki on työskennellyt Tapiolan Lämmön puutarhurina jo yli 15 vuoden ajan. Mitä ominaisuuksia puutarhurin työssä tarvitaan?

Tekninen asiantuntija Antti

Antti kartoittaa työssään kiinteistöjen korjaustarpeita. Pitkän uran tehnyttä rakennusmestaria motivoi työssä uuden oppiminen ja monipuoliset työtehtävät.