Energiansäästö kotona ja taloyhtiössä – lue helpot vinkit

Sähkön säästäminen ja energiankulutus ovat puhuttaneet kuluneen vuoden aikana. Energian säästäminen onkin tärkeämpää kuin koskaan. Me Tapiolan Lämmöllä rohkaisemme jokaista pohtimaan omia kulutustottumuksiaan; välttämällä tarpeetonta sähkön kulutusta niin kotitaloudet kuin taloyhtiöt voivat keventää sähkölaskuaan sekä tukevat valtakunnallisia tavoitteita sähkön saatavuuden varmistamiseksi lähestyvän sähkön huippukulutuskauden aikaan.

Jokainen kotitalous ja taloyhtiö voi säästää energiaa ilman suuria investointeja seuraamalla energiankulutustaan sekä tekemällä muutoksia toimintatapoihin ja tottumuksiin, joiden huomataan kuluttavan eniten energiaa. Sähkön kulutusseuranta ja omien kulutuspiikkien havaitseminen onkin monille tehokas ensiaskel kohti energiansäästöä. Taloyhtiöt voivat omalta osaltaan myös rohkaista asukkaita osallistumaan energiansäästötalkoisiin viestimällä teemasta ja tarjoamalla konkreettisia ohjeita kotitalouksien energiansäästön tueksi. Pienetkin muutokset moninkertaistuvat, kun niitä toteutetaan useissa kotitalouksissa!

Lue alta vinkkimme kotitalouksien ja taloyhtiöiden energian säästämiseksi. Mikäli taloyhtiölläsi on kiinnostusta tehdä suurempia investointeja kohti energiatehokkuutta, isännöitsijämme ja tekniset asiantuntijapalvelumme auttavat mielellään.

Vinkit kotitalouksille

Lämmitys ja eristys kuntoon

 • Merkittäviä säästöjä kotona saa lämmityksen ja lämpimän käyttöveden kulutustottumuksia muuttamalla. Huonelämpötilan pudottaminen yhdellä asteella pienentää energiankulutusta 5%. Mikäli asunnossa tai yhtiössä on tiloja, joita ei käytetä säännöllisesti, voi niitä pitää muita huoneita tai tiloja viileämpinä.
 • Mikäli asunnossa on säädettävä lattialämmitys, on lämmitys hyvä säätää pienemmälle teholle. Sen sijaan, että lattia tuntuu merkittävästi lämpimältä paljasta jalkaa vasten, riittää aivan hyvin, että lattia on jalkaa vasten vain hieman lämmin. Mikäli asuntosi lattialämmitys ei ole säädettävä, ethän sulje sitä kokonaan pois; pahimmillaan lattialämmityksen pois kytkeminen voi aiheuttaa kosteusvaurioita. Lattialämmitys ja toimiva ilmanvaihto kuivaavat kylpyhuoneen tehokkaasti, kun kylpyhuoneen ovi pidetään kiinni.
 • Lämmityskaudella ikkunoiden avaamista tulisi välttää, jotta lämpö ei karkaa harakoille. Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaisesti ikkunoiden tiivisteistä huolehtiminen on osakkaan vastuulla, joten lämmityskauden lähestyessä myös tiivisteiden kuntoon on hyvä kiinnittää huomiota.

Huomio veden käyttöön

 • Lämmintä käyttövettä voi säästää merkittävästi jo pienillä teoilla. Mitäpä jos 10 minuutin sijasta kävisit viiden minuutin suihkussa? Suihkun voi myös sulkea saippuoinnin ja hiusten pesun ajaksi.
 • Sulje hana hampaiden pesun ja käsin tiskaamisen ajaksi. Jos asunnossa on astianpesukone, vältä käsin tiskaamista ja astioiden turhaa huuhtelua ennen koneeseen laittamista, sillä käsin tiskaaminen kuluttaa vettä viisinkertaisesti suhteessa tiskikoneeseen.
 • Tarkkaile vesikalusteita ja mahdollisia vuotoja. Mikäli havaitset vuotoja, ilmoita tästä heti yhtiön huollosta vastaavalle taholle.

Sähkölaitteet

 • Tarkista kylmälaitteiden lämpötila ja tee tarvittavat säädöt. Jääkaapin suosituslämpötila on 2-6 astetta ja pakastimen -18 astetta. Mikäli pakastin on säännöllisen sulatuksen tarvitsevaa mallia, kannattaa sulattamiselle järjestää aikaa viimeistään tässä vaiheessa vuotta, sillä paksu huurrekerros lisää sähkönkulutusta merkittävästi.
 • Keittiössä on helppo säästää energiaa ja vaivaa hyödyntämällä muun muassa uunin ja hellan levyjen jälkilämpöä. Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää ja ruoan voi kypsyttää kahdella tasolla yhtä aikaa.
 • Monien sähkölaitteiden valmiustila kuluttaa varsin paljon energiaa. Sähkölaitteet onkin tästä syystä hyvä sulkea kokonaan käytön jälkeen. Myös laturit on hyvä irrottaa verkkovirrasta käytön jälkeen.

Vinkit taloyhtiöille

 • Merkittävää energiansäästöä voidaan hakea valaistuksesta. Mikäli taloyhtiö ei ole varma valaistuksen tilasta, voi huoltoyhtiön pyytää tarkistamaan, onko piha- ja käytävävalaistuksessa käytössä vähän kuluttavat led-valaisimet hehkulamppujen ja perinteisten loisteputkivalaisimien sijaan, ja onko vanhat valaisimet mahdollista vaihtaa kohtuuhintaisesti energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.
 • Taloyhtiössä on hyvä harkita saunavuorojen tiivistämistä esimerkiksi 2-3 päivälle viikossa sen sijaan, että taloyhtiön saunaa pidettäisiin lämpimänä jokaisena viikonpäivänä.
 • Porrashuoneiden ja varastotilojen lämpötiloihin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi porrashuoneissa ja lämpimissä varastotiloissa lämpötilaksi riittää 17 astetta, autotallissa 12 astetta.
 • Taloyhtiön yleisten tilojen ikkunoiden ja ovien tiivistykset on hyvä tarkastaa. Mikäli taloyhtiön hallitus ei ole varma tiivistysten kunnosta, voi huoltoyhtiön pyytää tarkistamaan tilanteen ja tekemään tarvittavat korjaukset.
 • Jos taloyhtiössä on käytössä kylmäkellari, myös sen käyttöä on hyvä tarkastella. Eristeiden ja laitteiden kunto sekä termostaatin lämpötila-arvo on hyvä tarkistaa, sekä tehdä tarpeelliset korjaukset. Mikäli kylmäkellarin käyttö on hyvin vähäistä, kannattaa harkita kylmäkellarin väliaikaista tai pysyvää käytöstä poistamista