Vältä nämä virheet taloyhtiön pihahuollossa  

Pihahuoltoon kannattaa panostaa ajoissa. Kuvituskuva, jossa puutarhuri istuttaa kukkia.
Viherasiantuntijan vinkit kevääseen

Kevät lähestyy hurjaa vauhtia ja pian onkin jo aika laittaa kiinteistöjen pihapiirit edustuskuntoon. Vaikka maa olisi vielä lumen peitossa, taloyhtiöissä kannattaa tehdä päätökset tulevaa kevättä ajatellen ajoissa. Tapiolan Lämmön viherpalveluiden yksikönpäällikkö Katja Sebelja kertoo, mihin pihahuollon asioihin taloyhtiöissä tulisi kiinnittää tänä vuonna erityishuomiota.

Ole ajoissa liikkeellä 

Tänä vuonna pihahuollossa ennakoinnin tärkeys korostuu, sillä 1.6.2022 voimaan tulevan kurtturuusujen kasvatuskiellon odotetaan nostavan viherpalveluiden kysyntää erityisesti keväällä ja alkukesästä. Sebelja ohjeistaakin, että tänä vuonna täytyy olla ajoissa liikkeellä, mikäli pihojen kunnostus tai kurtturuusujen poisto ovat ajankohtaisia asioita omassa taloyhtiössä.

”Monet ovat jättäneet kurtturuusujen poiston viime tippaan, joten odotamme erittäin vilkasta kevättä. Mikäli haaveilee kauniista istutuksista taloyhtiöin pihoille, ei kannata jäädä odottamaan lumihankien sulamista, vaan pistää asia alulle saman tien. Tällöin istutukset saadaan todennäköisemmin aikataulutettua halutulle ajanjaksolle, eikä kohdata pettymystä sitten myöhemmin keväällä”, Sebelja neuvoo.

Poista kurtturuusut kiinteistön tontilta  

Kurtturuusuja ei saa enää kasvattaa omalla pihallaan 1.6.2022 alkaen. Tämä tarkoittaa kiinteistönomistajan tai -haltijan näkökulmasta sitä, että heidän tulee hävittää pihallaan kasvava kurtturuusu. Poistettavaksi määrätty kurtturuusu on tiheitä kasvustoja muodostava pensas, jolta löytyy yleensä viisi, vähän käyrää terälehteä, jotka ovat väriltään aniliininpunaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Lisäksi kurtturuusulla on oksissaan suoria, vaihtelevan kokoisia piikkejä. 

Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, jonka kasvatuskielto astuu voimaan 1.1.2022.
Kurtturuusua voi olla hankala erottaa muista ruusuista. Sen voi kuitenkin tunnistaa esimerkiksi sen väristä ja oksien piikeistä. Kurtturuusulla on suuret, yksinkertaiset ja väriltään pinkit/fuksianpunaiset tai valkoiset kukat ja sen oksissa on paljon erikokoisia suoria pikkeejä.

Kurtturuusujen hävittämisestä haasteellisen tekee se, että ne ovat varsin sitkeitä lajeja. Sebelja korostaa huolellisuuden tärkeyttä, sillä kurtturuusu voi levitä helposti uudelleen, mikäli kasvualustalle jää helposti leviämiskykyisiä kasvinosia. ”Monesti asiakkaamme ovat ensin itse yrittäneet poistaa kurtturuusun, mutta hävinneet lopulta tämän taistelun sitkeää kasvia vastaan”, Sebelja kuvailee.   

Lisähaasteita kurtturuusun poistamiseen tuo erityistarkkuutta vaativa kasvijätteen hävitys. Esimerkiksi kompostiin ei saisi laittaa kurtturuusujen siemeniä tai kiulukoita, sillä siellä ne eivät todennäköisesti tuhoudu kunnolla. Mikäli kurtturuususta haluaa päästä eroon vaivattomasti, voi olla järkevää kääntyä heti urakan alussa ammattilaisten puoleen. 

Lisää vinkkejä vieraslajikasveja sisältävän jätteen käsittelyyn ja hävittämiseen sekä kurtturuusujen tunnistamiseen löydät kansalliselta vieraslajisivustolta

Älä säästä väärissä paikoissa 

Kiinteistön pihasta on tärkeä pitää huolta säännöllisesti, sillä hyvin hoidettuna se ei ole ainoastaan kaunis, mutta tulee pitkällä aikatähtäimellä edullisemmaksi. ”Monilla voi olla harhaluulo siitä, että tinkimällä ja vähentämällä taloyhtiön pihahuollon palveluita saadaan aikaan säästöjä. Totuus on kuitenkin toinen”, Sebelja painottaa.  

Viime keväänä Viherympäristöliitto raportoi, että hoitamatta jätätettyjen viheralueiden korjaaminen jälkikäteen on kalliimpaa kuin säännöllinen ammattitaitoisen hoidon tilaaminen. Erityisesti pihahuoltoon tulisi panostaa uusien kiinteistöjen kohdalla, sillä mitä paremmin alkuajan hoito on tehty, sitä kustannustehokkaampaa jälkihoito on.  

”Pihahoidossa halutaan myös entistä enemmän huomioida vastuullisuusasiat ja silloin korostuu juuri säännöllisen työn tärkeys. Jos piha jätetään heitteille moneksi vuodeksi, joudutaan usein hankkimaan paljon uusia materiaaleja ja tekemään paljon asioita ihan uudelleen. Säännöllisellä työllä voitaisiin hyödyntää olemassa olevat materiaalit paremmin ja tehdä työ kestävämmällä tavalla, vanhoja materiaaleja hyödyntäen”, Sebelja neuvoo.  

Mikäli tarvitset apuja pihahoidon kanssa, voit olla yhteydessä vihertiimiimme alla olevan lomakkeen kautta.

Tarjouspyyntö – Viherpalvelut

  • Anna puhelinnumero kansainvälisessä muodossa alkaen +358