Huoneistojen palovaroittimet taloyhtiöiden vastuulle

Huoneistojen palovaroittimet ovat siirtyneet taloyhtiöiden vastuulle. Vuoden alussa astui voimaan lakimuutos koskien palovaroittimia taloyhtiössä, jonka myötä vastuu palovaroittimista siirtyi asukkaalta taloyhtiölle. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiöiden on huolehdittava palovaroittimien asennuksesta, tarkastuksesta ja toimivuudesta. Siirtymäaikaa uudelle käytännölle on varattu 31.12.2025 asti, joten tämä antaa aikaa taloyhtiöille valmistautua ja tehdä tarvittavat järjestelyt. Tämä lakimuutos on erityisen merkittävä kerros- ja rivitaloille, joissa palovaroittimen puuttuminen tai toimimattomuus voi vaikuttaa suoraan naapuriasuntojen turvallisuuteen tulipalon sattuessa.

Tulevaisuudessa sekä taloyhtiön hallituksen että isännöitsijän vastuulle kuuluu useita tehtäviä: Rakennuksen omistajan tulee varmistaa, että asuntoissa on riittävä määrä palovaroittimia tai muita vastaavia laitteita, jotka havaitsevat tulipalon varhaisessa vaiheessa ja varoittavat palon sattuessa asukkaita. Lisäksi rakennuksen omistajan on huolehdittava siitä, että nämä laitteet toimivat moitteettomasti. Asukkaan velvollisuutena on ilmoittaa viipymättä mahdollisista vioista omistajalle.

Rakennuksen omistajalla tai hänen valtuuttamallaan edustajalla on oikeus päästä huoneistoihin tarvittaessa, jotta he voivat hoitaa lain määräämät velvollisuudet koskien palovaroittimia. Tämä tulee järjestää niin, että se sopii asukkaalle kohtuullisessa ajassa, ellei kiireellisyys vaadi nopeampaa toimintaa esimerkiksi tilanteessa, jossa asukas on jo ilmoittanut toimimattomasta palovaroittimesta.

Lisätietoja lakiuudistuksesta sekä tarkat kuvaukset määräystenmukaisista palovaroittimista pääset lukemaan Tukesin sivuilta.

Lämmön remonttipalvelut yhtiöiden apuna

Koska huoneistojen palovaroittimet ovat siirtyneet taloyhtiöiden vastuulle, me Lämmöllä haluamme tehdä siirtymästä taloyhtiöille mahdollisimman helppoa. Remonttiyksikkömme on koonnut kevätkampanjaksi (11.4.-30.6.2024) kiinteähintaisen paketin kaikille yli viisi palovaroitinta hankkiville yhtiöille, joka sisältää (10 vuotta) patterilla toimivan palovaroittimen sekä asennuksen hintaan 48€ (sis.alv) per palovaroitin/huoneisto.

Voit jättää tarjouspyynnön alta löytyvällä lomakkeella tai laittamalla sähköpostia remonttipalvelujen yksikönpäällikölle Eemilille ja palaamme asiaan pikimmiten.

Eemil RautioYksikönpäällikkö, remonttipalvelutPuhelin

Tarjouspyyntö – Remonttipalvelut

  • Anna puhelinnumero kansainvälisessä muodossa alkaen +358