Energiaremontti pienentää taloyhtiön lämmityskuluja ja hiilijalanjälkeä


Yhä useampi taloyhtiö harkitsee energiansäästöremontteja energian hintojen noustua voimakkaasti. Energiansäästöremontin avulla taloyhtiö voi saavuttaa merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissaan. Energiaremontti on myös ympäristöteko, sillä esimerkiksi maalämpöön siirtyminen voi pienentää taloyhtiön hiilijalanjälkeä huomattavasti. 

Helsingin Sanomat raportoi 22.10. laajasta energiansäästöremontista, joka toteutettiin Tapiolan Lämmön isännöimässä kohteessa. Kipparinkodon taloyhtiössä suoritettiin kattava remontti, joka sisälsi maalämpöjärjestelmään siirtymisen, aurinkopaneelien asentamisen, poistoilman lämmön talteenoton (LTO-järjestelmän) asennuksen sekä julkisivu- ja parvekeremontin sisältäen ikkunoiden uusimisen. Energiansäästöremontin seurauksena Kipparinkodon lämmityskulut puolittuivat.  

Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään muun muassa käyttöveden lämmittämiseen ja sähköautojen lataamiseen. Lisäksi taloyhtiöön on perusteilla energiayhteisö, jonka kautta sähkönjakeluyhtiö voisi kesäisin hyvittää aurinkosähköä ja siten pienentää asukkaiden sähkölaskuja.  

Taloyhtiö sai mittavaan remonttiin Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskuksen myöntämää energia-avustusta 256 000 euroa. Lisäksi heille myönnettiin 30 000 euron avustus sähköautojen lataustolppien asennukseen ja niihin liittyviin sähkötöihin. Tuet alensivat remontin kustannuksia noin 4000 eurolla osakasta kohden.  

Kipparinkodon isännöitsijä Saija Tuomikoski oli mukana remonteissa suunnitteluvaiheesta käyttöönottoon asti. Hänen mukaansa saumaton yhteistyö taloyhtiön hallituksen kanssa mahdollisti hankkeiden läpiviennin kustannustehokkaasti ja aikataulussaan.  Kipparinkodon hallitus osallistui aktiivisesti niin neuvotteluihin kuin työmaakokouksiin, sillä se näki energiaremontin toteuttamisen tärkeänä taloyhtiön tulevaisuuden ja kehityksen kannalta – unohtamatta remonttien tuomaa asumismukavuutta.  

Energiaremonttia harkitsevia taloyhtiöitä Tuomikoski kehottaa huolelliseen valmistautumiseen. Perusteelliseen suunnitteluun, kilpailutukseen ja urakkaneuvotteluihin panostaminen vähentää ikävien yllätysten todennäköisyyttä projektin edetessä. Hän painottaa myös teknisen asiantuntemuksen tärkeyttä koko projektien aikana. 

Helsingin Sanomien artikkeli: Espoolainen taloyhtiö asennutti katolle aurinkopaneelit 50 000 eurolla – aurinkosähköllä ladataan esimerkiksi sähköautoja – Kotimaa | HS.fi