Sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtyminen vuoden 2023 loppuun mennessä

Paperiset osakekirjat jäävät pian historiaan, kun taloyhtiöiden tiedot siirretään Maanmittauslaitoksen ylläpitämään sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Muutos on asunto-osakeyhtiöille lakisääteinen. Huoneistorekisterin myötä taloyhtiöitä koskevat tiedot, kuten asuntojen ja autopaikkojen omistus sekä panttaukset ja rajoitukset kootaan rekisteriin ja jatkossa paperisen osakekirjan sijaan osakkeen omistuksen rekisteröintiä haetaan Maanmittauslaitokselta. Osakeluettelon siirron jälkeen isännöinti saa tiedon uudesta osakkaasta tai osakkaan tietoja koskevista muutoksista huoneistotietojärjestelmän kautta, ei enää ostajalta tai kaupan välittäjältä. 

Siirtyminen järjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin isännöintitoimisto siirtää taloyhtiön osakeluettelon järjestelmään ja siirron jälkeen osakkeenomistaja hakee osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnin yhteydessä paperinen osakekirja mitätöidään.

Siirtymän toisessa vaiheessa jokainen osakas hakee omistukselleen sähköistä omistajamerkintää. Merkintää on haettava 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta tai kun osakehuoneisto vaihtaa ensimmäisen kerran omistajaa siirron jälkeen. Samassa yhteydessä paperinen osakekirja mitätöidään Maanmittauslaitoksessa. Kun osakehuoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, osakehuoneiston omistustiedot saa huoneistotietojärjestelmästä.

Lähde: Maanmittauslaitos

Lisätietoja huoneistotietojärjestelmään siirtymisestä löydät TÄÄLTÄ.