Toimivan kiinteistöhuollon keskiössä ovat tekijät

Kuvassa Kiinteistöhuolto MAK:in yksikönpäällikkö Nico Veijalainen.
Nico Veijalaisella on takanaan jo 14 vuotta kiinteistöhuoltoalalla, joista 12 hän on ollut Kiinteistöhuolto MAK:in riveissä. Kiinteistöhuolto MAK on ollut osana Tapiolan Lämpö-konsernia vuodesta 2021.

Kiinteistöhuollon vuosikello sisältää monenlaisia huoltotehtäviä, jotka vaihtelevat aina vuodenajan mukaan. Kun pidetään huolta kiinteistöistä, on hallittava monia asioita ja reagoitava vuodenaikojen sekä säiden tuomiin muutoksiin. Kesäaika nähdään huollon osalta usein rauhallisempana aikana, mutta millaisia huoltotoimenpiteitä silloin tehdään?

Istuimme alas Kiinteistöhuolto MAK:in yksikönpäällikön Nico Veijalaisen kanssa ja kysyimme häneltä, mitä huollossa tapahtuu kesäaikana sekä millaisena hän näkee hyvän ja toimivan huoltoyhtiön.

Millaisia huoltotöitä tehdään kesäaikana?

Kiinteistöhuollossa keskitytään kesäaikana erityisesti viheralueiden hoitoon, Nico kertoo. Tämä tarkoittaa monien kohteiden osalta nurmikoiden leikkuuta sekä pihan kunnostustöitä. Lisäksi tehdään muita vähän pienempiä huoltotöitä, jotka ovat taloyhtiön kohdalla ajankohtaisia. Näihin lukeutuvat mm. jätehuoneen puhdistaminen tai parkkiruutujen maalaus.

”Lisäksi hoidamme tietysti jatkuvasti asukkaiden huoltopyyntöjä ja esimerkiksi vaihdamme suodattimia”, Nico lisää.

Millainen on hyvä ja toimiva huoltoyhtiö?

Hyvän ja toimivan huoltoyhtiön keskiössä ovat tekijät, Nico painottaa.

”On tärkeää, että meillä toimii ryhmädynamiikka ja kaikki vetävät yhtä köyttä. Tämä ala on sen verran hektinen, erityisesti talviaikaan, että se koettelee kaikkia. Toki myös taitoa tarvitaan, mutta kaikki lähtee siitä, että töihin on mukava tulla. Tällöin kaikki jaksavat tsempata yhdessä hektisempinä aikoina”, Nico kertoo.

Tekijöitä alalle tarvitaan myös aina lisää. Tänä kesänä Tapiolan Lämpö-konsernissa on yhteensä noin 60 kesätyöntekijää, joista suurin osa työskentelee huoltopalveluiden alla. Kesätyö kiinteistöhuoltoalalla tarjoaa monille nuorille mahdollisuuden ensimmäiseen työpaikkaansa ja onkin tärkeää, että kokemus on positiivinen sekä innostava.

Nico kertoo, että Tapiolan Lämmöllä kiinteistöhuollon kesätyöntekijät pääsevät tutustumaan alan hommiin erityisesti pihatöiden parissa. Tämä on monelle mieluista työtä, erityisesti silloin, kun sää suosii.

Miten kiinteistöhuoltoala on muuttunut?

Nico Veijalaisella on takanaan jo 14 vuotta kiinteistöhuoltoalalla, joista 12 hän on ollut Kiinteistöhuolto MAK:issa töissä. Nicon mukaan huoltoala on mennyt kovasti eteenpäin reilun kymmenen vuoden aikana. Työn vaatimusodotukset ovat kasvaneet ja tekniikka kehittynyt vauhdilla. Tästä syystä kiinteistönhoitajien on jatkuvasti opittava uutta sekä kehitettävä ammatillista osaamisestaan, ihan niin kuin monissa muissakin ammateissa.  

Mitä taitoja tarvitaan kiinteistönhoitajan työssä?

Kiinteistönhoitajan työ koostuu laajalti asiakastyöstä, joten asiakaspalvelutaidot ovat tässä ammatissa tärkeät. ”Vaikka vastaan tulisi uusi tilanne tai jonkinlainen pulma, hyvällä asiakaspalvelulla monista tilanteista selviää niin, että asukkaalle jää hyvä mieli. Palvelualtis asenne ja ongelmanratkaisutaidot ovat avainasemassa tässä ammatissa. Meille kuitenkin on tärkeää, että asiakas on tyytyväinen”, Nico päättää.