Lumen poisvienti tontilta – turhake vai tärkeä turvallisuustoimi?

Lumiaura tekemässä lumitöitä.

Luminen talvi voi tuoda haasteita taloyhtiölle hyvistä valmisteluista huolimatta. Vaikka lumityösopimus olisi katsottu kuntoon huoltoyhtiön kanssa jo hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä lumisateita, sovittavat asiat eivät lopu siihen. Kesken talven pitää mahdollisesti tehdä esimerkiksi päätöksiä lumen poisviennistä, joka jakaa usein mielipiteitä. Joidenkin mielestä lumen poisvienti on kallis ja turha kustannus, toiset taas näkevät sen tärkeänä toimenpiteenä kiinteistön turvallisuuden kannalta.

Mitä hyötyä lumikasojen poisviennistä on taloyhtiöille?

Tapiolan Lämmön huoltopalveluiden yksikönpäällikkö Ville Pirttilän mukaan lumen poisvienti tuo luonnollisesti helpotusta tilanpuutteeseen, mutta siihen liittyy myös merkittäviä turvallisuustekijöitä.

”Kun iso lumikasa sulaa, se tuo pihalle paljon vettä, joka muuttuu jääksi. Jäinen piha tuo sitten mukanaan liukastumisriskin. Tämä ei ole ainoastaan ongelma keväällä vaan myös kelin sahatessa nollan molemmin puolin”, Ville Pirttilä kertoo.

Lumikasat tuovat tarpeetonta tilanahtautta parkkipaikoille sekä kiinteistöille ylipäätään mikä alentaa turvallisuuden lisäksi asumisviihtyvyyttä. Ne myös peittävät näkyvyyttä tontilla ja hankaloittavat lumitöiden tekemistä.

”Tontilla liikkuminen hidastuu ja uusien lumisateiden tullessa lumen kasaaminen vaikeutuu. Lisäksi lapset innostuvat usein leikkimään lumikasoissa, joka sangen ymmärrettävää mutta luo loukkaantumis- ja turvallisuusriskin”, Pirttilä lisää.

Vaativimmat lumityöt jätettävä ammattilaisille

Lapioon ja kolaan on monen helppo tarttua, mutta ison piha-alueen auraaminen ilman kunnollisia välineitä voi osoittautua turhan raskaaksi hyväkuntoisellekin ihmiselle. Lisäksi lumitöihin liittyy monia työturvallisuuteen sekä kiinteistön kunnosta huolehtimiseen liittyviä seikkoja, jotka ainoastaan ammattilainen osaa ottaa huomioon.

Katolle ilmestyvien lumilippojen pudotus on yksi työtehtävistä, joka vaatii erityistä huolellisuutta ja ammattitaitoa. Lumilippojen poiston suurimmat riskit ovat työturvallisuudessa ja katon alla liikkuvien turvallisuudessa. Amatööri voi myös aiheuttaa vaurioita katon läpivienneille ja kattopinnoille.

Ennakointi on kaikki kaikessa

Taloyhtiöissä muuttuvien sääolosuhteiden ennakointi on tärkeää. ”Vaikka elämme nyt tammikuuta, niin talvea on vielä paljon jäljellä. Taloyhtiöissä on hyvä pohtia toimintasuunnitelmaa tulevien lumipyryjen varalle, jotta varmistetaan mahdollisimman turvallinen ja toimiva ympäristö asukkaille”, Ville Pirttilä ohjeistaa.

Mietityttääkö lumien poisvienti? Ota asia puheeksi isännöitsijäsi kanssa tai ole suoraan yhteydessä huoltoyhtiöösi.