Blogi

Sisäilmatutkija - Jaana Kovalchuk

Ylpeänä esittelemme Tapiolan Lämmön oman sisäilma-asiantuntijan Jaana Kovalchukin. Jaana on koulutukseltaan biokemian FM, hänellä on rakennusterveysasiantuntijan pätevyys sekä Eurofins sisäilma-asiantuntijan henkilkösertifikaatti. 

Viime vuosina otsikoihin ovat nousseet sisäilmaongelmat niin asuinrakennuksissa kuin julkisissa tiloissa. Suomessa rakennuskanta kohtaa erityisiä haasteita vaihtelevista ja vaativista sääoloista johtuen. Sisäilmaongelmia voidaan välttää ennaltaehkäisevillä tutkimuksilla, mutta jos taloyhtiön asukkaalla esiintyy fyysisiä oireita, joiden alkuperäksi epäillään sisäilman ongelmia, on syytä kutsua paikalle ammattilainen. Sisäilmatutkijamme Jaana Kovalchuk kertoo tässä artikkelissa tarkemmin sisäilmaongelmista, sekä sisäilmakartoituksen tekemisestä.

Jaana on työskennellyt kuuden vuoden ajan sisäilmatutkijana. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri biokemian alalta, lisäksi hän on täydentänyt osaamistaan rakennusterveysasiantuntijan pätevyydellä ja Eurofins sisäilma-asiantuntijan sertifikaatilla. Alkuvuodesta 2020 Jaana on työskennellyt Tapiolan Lämmön sisäilmatutkijana. Työtään hän kuvailee hyvin mielekkääksi, koska hän voi omalla työpanoksellaan auttaa ihmisiä ja lisätä heidän asumismukavuuttaan. Sisäilmatutkimuksia Jaana on tehnyt urallaan niin kouluissa, päiväkodeissa kuin asunto-osakeyhtiöissä ja toimistoissa.

Joissakin taloyhtiöissä lukuisilla asukkailla voi esiintyä hengitystieoireita ja nämä voivat olla ensimerkki mahdollisista sisäilmaongelmista. Jaana kertoo, että rakennusvuosi sekä -materiaalit voivat altistaa erilaisille sisäilmaa koskeville ongelmilla ja myös uusissa kohteissa voi sisäilman laadussa olla haasteita. Lähtökohtaisesti sisäilman ei pitäisi haista millekään, poikkeaviin hajuhavaintoihin siis kannattaa suhtautua tietyllä vakavuudella.

Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia fyysisiä oireita. Niitä voivat olla esimerkiksi:

-          Hengitysteiden ja limakalvojen oireet

-          Silmien kirvely

-          Päänsärky

-          Pahoinvointi ja väsymys

Mikäli asunto-osakeyhtiön asukkaalla kuvatun kaltaisia oireita on esiintynyt, kannattaa asiassa kääntyä ammattilaisen puoleen. Tapiolan Lämmönkin palveluvalikoimaan kuuluvilla arviointikäynneillä sisäilman ammattilainen tekee monipuolisen kartoituksen. On tärkeää, että sisäilmasta oireileva henkilö on itse paikalla kertomassa havainnoistaan. Arviointikäynti alkaakin aina haastattelulla, jonka jälkeen siirrytään tutkimaan kosteusmerkit, tehdään pintakosteusmittais, sekä muut tarvittavat mittaukset. Käynnistä tehdään raportti, johon kirjataan tärkeimmät havainnot, sekä mahdolliset toimenpidesuositukset. Usein pienilläkin, asiakkaan itse tehtävissä olevilla muutoksilla voidaan saada suuri vaikutus sisäilman laatuun.

Erityisesti uusissa kohteissa sisäilman laadussa voi olla haasteita. Jos uudisrakennuksen asukas saa sisäilmasta oireita, on pienetkin kauneusvirheet hyvä ottaa ylös ja suorittaa koko yhtiön kattava sisäilmatutkimus, joka sisältää myös sisäilmateknisen kuntotutkimuksen, sekä yksityiskohtaisempia tutkimuksia, kuten mikrobioanalyysin materiaalinäytteistä, paine-eromittauksia ja alustavan ilmanvaihtoselvityksen. Mittauksien avulla päästään helpommin käsiksi syihin, joista sisäilman ongelmat voivat johtua.

Asuitpa sitten uudessa tai iäkkäämmässä kiinteistössä, fyysiset oireet ovat merkki mahdollisista ongelmista. Sisäilmaongelmat heikentävät asumisviihtyvyyttä merkittävästi, joten katselmuksen teettämistä ei kannata viivästyttää, jos asukkaalla tai asukkailla on alkanut esiintyä oireita.