Asukkaan opas

Lampunvaihto

Asunnossa olevien kaikkien valaisimien, lamppujen sekä sytyttimien vaihto kuuluu asukkaalle/osakkaalle. Näihin kuuluvat myös jääkaapin ja hellan lamput. Lamppuja saa tavallisista kaupoista kodinosastoilta.

Jos haluat, huoltomiehemme tulee vaihtamaan lamput ja sytyttimet erillistä veloitusta vastaan. Tilaa sähköpostilla osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai soittamalla numeroon 020 310 310.

Sähköt

Asukkaalla tulee olla voimassa oleva sähkösopimus asunnossaan valitsemaltaan sähköyhtiöltä.

Sulakkeiden vaihto ja automaattisulakkeiden käyttö kuuluu asukkaalle. Sulakkeita voi ostaa isommista ruokakaupoista. Jos sähköt ovat menneet koko asunnosta, kannattaa tarkistaa ensin, onko sähköä yleisissä tiloissa. Jos yleisissä tiloissa ei ole sähköä, on usein kyseessä sähkökatko, jossa huoltoyhtiö ei voi auttaa vaan asiassa tulee olla yhteydessä paikalliseen sähkönjakeluyhtiöön.

Mikäli ongelma ei poistu tai tarvitsette lisätietoa, voitte ottaa yhteyttä Tapiolan Lämmön asiakaspalveluun.

Jos sähköt katkeavat osasta asuntoa, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa sulaketaulu. Sulakkeiden tulisi olla ehjiä tai automaattisulaketaulussa yläasennossa. Sulaketaulu löytyy yleensä eteisestä.

Vesi

Joskus asuntoon ei tule vettä. Käy silloin tarkistamassa, löytyykö talon ilmoitustaululta tietoa asiasta. Toisinaan vedet joudutaan katkaisemaan remontin takia ja siitä ilmoitetaan ilmoitustaululla. Hätätilanteessa vedet voidaan joskus joutua katkaisemaan nopeastikin, jotta vältytään vesivahingolta ja silloin asiasta ei valitettavasti ehditä tiedottamaan.

Vesikatkon jälkeen vesi on usein ruskeaa tai keltaista jonkin aikaa, mutta ongelma poistuu, kun vettä lasketaan muutaman minuutin ajan. Mikäli ongelma jatkuu tai tarvitsette lisätietoa asiassa, voit olla yhteydessä Tapiolan Lämmön asiakaspalveluun.

Pysäköinti / autopaikat

Pysäköinti on sallittu ainoastaan merkityillä pysäköintipaikoilla ja liikennemerkkien opastamalla tavalla.

Taloyhtiöiden autopaikkojen tulee olla asukkaiden aktiivisessa käytössä. Autopaikkoja ei voi vuokrata esim. peräkärryjen säilytystä varten tai rekisteröimättömien ajoneuvojen säilytykseen.

Talon sisääntuloväylät sekä piha-alueet on kokonaisuudessaan luokiteltu pelastusteiksi. Pelastusteillä pysäköinti on kielletty. Hälytys- ja pelastusajoneuvoilla on oltava aina esteetön kulku piha-alueella.

Tapiolan Lämmön vuokraamia vapaita autopaikkoja voit tiedustella sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai numerosta 020 310 310.

Tapiolan Lämmön asiakaspalvelu hoitaa taloyhtiön autopaikkojen vuokrauksen. Huolehdimme autopaikkojen vuokrauksesta, vuokrasopimuksien tekemisestä sekä autopaikkojen avaimista. Lisätietoja saat sähköpostilla osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yleiset tilat

Paloturvallisuusohjeiden mukaisesti yleisissä tiloissa, auloissa ja portaikoissa ei saa säilyttää ylimääräistä tavaraa, kuten lastenvaunuja, rollaattoreita tai polkupyöriä. Myös aulojen muoviset kukka-astiat ja asuntojen ulkopuolella portaikossa olevat kynnysmatot muodostavat paloturvallisuusriskin. Palovaaran välttämiseksi pattereiden päälle ei myöskään saa laittaa tavaroita.

Varastotilat

Taloyhtiössä jokaiseen huoneistoon kuuluu yleensä numeroitu kellarikomero tavaroiden säilyttämiseen. Kellarikomerot on numeroitu huoneistonumeroiden mukaan.

Paloturvallisuuden vuoksi kellarikäytävillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Palovaarallisen materiaalin tilapäinenkin säilyttäminen varastossa on ehdottomasti kielletty. Tavarat poistetaan huoltoyhtiön toimesta ilman korvausvelvollisuutta.

Erilliset vuokrattavat kellarikomerot

Tapiolan Lämmön asiakaspalvelu vuokraa erillisiä kellarikomeroita ja varastotiloja, mikäli taloyhtiössä sellaisia on.

Taloyhtiönne vapaita erillisvuokrattavia kellarikomeroita ja varastotiloja voitte tiedustella sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai numerosta 020 310 310.

Ulko-ovet

Yleisen turvallisuuden vuoksi varmista aina, että portaikon väliovi sulkeutuu ja ulko-ovi lukkiutuu poistuessasi rapusta. Sama koskee jätehuoneiden ovia. Mikäli havaitset, että käyttämäsi ovi ei mene lukkoon, ilmoita siitä välittömästi huoltoyhtiöön.

Tupakointi parvekkeella

Pyydämme asukkaita muistamaan, että tupakointi parvekkeella aiheuttaa hajuhaittoja naapureille ja altistaa heidät passiiviselle tupakoinnille. Tupakan savu leviää parvekkeelta parvekkeelle ja osin sisätiloihin. Tarkista taloyhtiönne järjestyssäännöt.

Poikkeustilanteissa on kohteliasta huomioida naapurit

Talon järjestyssäännöissä kerrotaan taloyhtiön säännöt. On kohteliasta ilmoittaa naapureille ennakkoon poikkeuksellisista häiriötä aiheuttavista asioista.

Ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien lukot tulee öljytä kerran vuodessa. Öljyämiseen voi käyttää aseöljyä tai lukkoöljyä, ei kuitenkaan sulattavaa lukkoöljyä. Jos ikkunoiden tai ovien kahvat tai lukot tulevat jäykän tuntuisiksi, asiaan auttaa useimmiten öljyäminen. Öljy suihkutetaan lukon kieliin ja salpojen liikkuviin osiin. Öljyäminen antaa lukoille ja kahvoille vuosia lisää käyttöikää.

Asunnon lämpötila

Asukkaan tulee mitata ja seurata huoneiston lämpötilaa. Lämpömittari tulee sijoittaa keskelle huoneistoa yhden metrin korkeudelle.

STM:n asumisterveysasetus 2015

Lämpötilojen toimenpiderajat:

Huoneilman lämpötila lämmityskaudella                          + 18 °C –  + 26 °C

Huoneilman lämpötila lämmityskauden ulkopuolella          + 18 °C –  + 32 °C

Toimenpiderajoja sovelletaan asunnossa vain asuinhuoneiden lämpötilojen terveellisyyden arviointiin.

Asunnon pattereissa on säätömahdollisuuksia pois päällä olevasta täyteen tehoon saakka. Usein syksyllä säiden viiletessä patterin termostaattia kannattaa säätää kovemmalle, jotta asunto lämpiää. Kun sopiva lämpötila on saavutettu tai jos lämpötila asunnossa nousee liikaa, tehoa voi pienentää termostaatista. Termostaatilla ei voi kuitenkaan ohittaa sopivaa lämpötilaa, joka lämmitysjärjestelmään on asennettu.

Jos asunnossa on liian kylmä eli alle 19 astetta, asukas voi tehdä vikailmoituksen Tapiolan Lämmölle. Työ aloitetaan mittaamalla asunnon lämpötila huoneen keskeltä noin metrin korkeudelta sekä ilmaamalla patterit.

Muutto

Muutettuasi muista tehdä muuttoilmoitus maistraatin ja postin lisäksi myös isännöintitoimistoon ja huoltoyhtiöön.

Tapiolan Lämmön isännöimissä ja huoltamissa yhtiöissä tee muuttoilmoitus täällä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kun muutat uuteen taloyhtiöön, tarkista talon ilmoitustaululta huoltoyhtiön tiedot. Ilmoita huoltoyhtiölle asuntoon muuttavien henkilöiden sukunimet, jotta saat oikeat nimet oveen ja nimitaululle. Löydät tulo- ja poismuuttoilmoituslomakkeen täältä.