Ajankohtaista

Tapiolan Lämpö tarjosi nuorille maahanmuuttajille kesätöitä

Suomessa on yli kolmesataatuhatta maahanmuuttajaa, joista yli puolet asuu pääkaupunkiseudulla. Työmahdollisuuksien tarjoaminen maahanmuuttajille on yksi tärkeimmistä keinoista suomalaiseen yhteiskuntaan kotouttamisessa.

Tapiolan Lämpö tarjosi kesäkuussa viidelle Espoon Lippajärvellä sijaitsevasssa ryhmäkodista asuvalle aikuisuuden kynnyksellä keikkuvalle turvapaikanhakijanuorelle mahdollisuuden kesätöihin Tapiolan Lämmössä. Työt aloitettiin pihahuoltoyksikön tehtävissä ja ilmeistä oli, että pojat viihtyivät mitä parhaimmin, kuten poikien iloisesta ulosannista pian huomasimme.

Työkokemus on nuorille kotoutumisen kannalta äärimmäisen arvokastaSari Veikkolainen, MoMa ry

Impulssi tähän yhteistoimintaan tuli kotoutusapua etsivältä Sari Veikkolaiselta MoMa ry:stä, jossa hän toimii vapaaehtoisena tukihenkilönä nuorille maahanmuuttajille. Yhteisen toiminnan avulla haluttiin päästä ennakoivasti välittämään syrjäytymisvaarassa olevista nuorista ja tarjota heille mielekästä tekemistä, sekä aikuista roolimallia suomalaiseen työelämään.

Kokeilu osoittautui onnistuneeksi. Pojat olivat ahkeria ja motivoituneita, eikä kohtelias käytös haitannut porukkaan sopeutumista. Lämpöläiset suhtautuivat tulijoihin esimerkillisen hienosti ja eikä kauaakaan, kun töitä tehtiin yhdessä täydellä vauhdilla. Kenelläkään ei ollut pahaa sanottavaa, puolin eikä toisin.

Yhteishengen huomasi parhaiten taukotuvassa, jossa pojat kuuluivat selkeästi mukaan tiimiin.

Mitä sanoo Sari?

”Tapiolan Lämpö palkkasi ennakkoluulottomasti joukon nuoria, alaikäisiä turvapaikanhakijoita kesätöihin kahdeksi viikoksi. Työkokemus on nuorille kotoutumisen kannalta äärimmäisen arvokasta, kuten myös se tapa, jolla Tapiolan Lämmön työntekijät ottivat nuoret vastaan: avoimesti ja ennakkoluulottomasti, ihan normaaleina kesätyöntekijöinä. Mitä he tietysti olivatkin. Nuoret saivat kiitosta asenteestaan ja ahkeruudestaan ja toivon kovasti, että yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa. Parasta kotoutumista Suomeen on yhteistyö, joka tehdään avoimin mielin ja josta kaikki hyötyvät”

Sari Veikkolainen, MoMa ry